Płatki drożdżowe. Czy są tak zdrowe jak wszyscy mówią? Właściwości oraz zastosowanie.


W dzisiejszych czasach ludzie coraz częściej przykładają szczególną wagę do tego, co jedzą i piją. Powodem tego może być dieta redukcyjna, zmiana stylu życia czy zwykła chęć poprawy jakości spożywanych posiłków. Niezależnie od powodu, człowiek zaczyna odkrywać nieznane dla siebie wcześniej produkty spożywcze, na przykład płatki drożdżowe, które są bardzo korzystne dla organizmu człowieka.

Płatki drożdżowe – inaczej nazywane wegańskim parmezanem to produkt wyjątkowy pod wieloma względami, który nie ma nic wspólnego z drożdżami piekarniczymi. Z czego produkowane są płatki drożdżowe? Cały proces produkcji jest oparty na specjalnym rodzaju drożdży Saccharomyces ceresiae, są jest poddawane obróbce termicznej. Dzięki obróbce termicznej drożdże tracą zdolność fermentacji, co oznacza, że po spożyciu nie wywołują nieprzyjemnych dolegliwości. Drożdże nieaktywne mają wiele cennych właściwości odżywczych, przede wszystkim wzmacniają odporność organizmu, wspomagają leczenie trądziku, wzmacniają kości, hamują starzenia się skóry.

Czy płatki drożdżowe są zdrowe?

Aby odpowiedzieć na to pytanie, musimy zwrócić uwagę na skład, w którym możemy znaleźć: białko, błonnik, węglowodany, aminokwasy i wiele innych elementów. Drożdże odżywcze są nieszkodliwe dla zdrowia człowieka, ponieważ pod wpływem temperatury utraciły zdolność fermentacji.

Jakie witaminy oraz składniki mineralne zawierają płatki drożdżowe?

- Potas

- Tiamina (Witamina B1)

- Ryboflawina (B2)

- Niacyna

- Witamina B5

- Witamina B6

- Witamina B12

- Biotyna

- Kwas foliowy

Do czego służą płatki drożdżowe nieaktywne?

Płatki drożdżowe nieaktywne ,mają charakterystyczny serowo-orzechowy smak oraz aromat, dlatego często dodawane do potraw jako dodatek zamiast parmezanu. Można posypać sałatkę zamiast soli lub dodać do warzyw, przygotować pizzę, makaron oraz sos serowy. Także płatki drożdżowe nieaktywne często wykorzystywane są jako element panierki do mięs i warzywnych kotletów. Należy pamiętać, że ten rodzaj drożdży ma dość intensywny smak, więc nie należy przesadzać z ich ilością.

Odpowiednie dla wszystkich?

Pomimo wszystkich korzyści zdrowotnych płynących ze spożywania drożdży nieaktywnych, suplement ten nie jest najlepszym rozwiązaniem dla wszystkich. Osoby z nadwrażliwością na drożdże lub alergią na nie oraz z ryzykiem rozwoju podagry powinny powstrzymać się od przyjmowania płatków drożdżowych.

Płatki drożdżowe nieaktywne nie zawierają glutenu, cukru, soi oraz produktów mlecznych i mają minimalną zawartość tłuszczu. Te właściwości sprawiają, że płatki drożdżowe są powszechnie stosowane przez osoby z alergiami, a także osoby stosujące specjalne diety.

Jak wpływają na organizm?

  1. Źródło energii

Płatki drożdżowe firmy Medfuture, zawierają witaminę B12. Niedobór tej witaminy w organizmie człowieka prowadzi do osłabienia i zmęczenia. Z tego powodu płatki drożdżowe są często stosowane przez wegetarian i wegan, ponieważ B12 występuje głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego.

  1. Wsparcie układu odpornościowego

Naukowcy z całego świata wykazują, że Saccharomyces ceresiae – wspiera układ odpornościowy i hamuje stany zapalne wywołane przez infekcje bakteryjne.

  1. Pozytywnie wpływa na wygląd skóry, włosów oraz paznokci.

Płatki drożdżowe pomagają w walce z łamliwymi paznokciami i wypadaniem włosów. Mają one pozytywny wpływ na leczenie trądziku i innych chorób skóry.

Przepisy z wykorzystaniem płatków drożdżowych

Pesto po polsku

Składniki:1 pęczek świeżej natki pietruszki,
1 mały ząbek czosnku,
60 ml oliwy lub oleju roślinnego,
2 łyżki nasion słonecznika,
1 łyżka płatków drożdżowych + do posypania,
2 łyżki soku z cytryny,
1 szczypta soli i pieprzu.

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na pesto zmiksuj ze sobą na gładką pastę. Jeśli będzie zbyt gęste, to dolej oleju, jeśli będzie za rzadkie, dodaj trochę więcej płatków drożdżowych.

Bułka tarta

Składniki:
1 szklanka zmielonych płatków owsianych
3 łyżki płatków drożdżowych
3-4 łyżki oleju kokosowego
sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzej olej kokosowy, w tym czasie wysyp do miski płatki drożdżowe oraz zmielone płatki owsiane, a następnie je wymieszaj. Podsmaż mieszankę na złoto-brązowy kolor, a następnie dopraw solą i pieprzem do smaku.