• Kategorie
  • Szukaj
  • Oleje roślinne

Roślinne oleje spożywcze

Od długiego czasu pomiędzy konsumentami toczy się walka o stwierdzenie czy oleje spożywcze, których używamy w kuchni na co dzień są zdrowe czy niezdrowe. Okazuje się, że gdy przyjrzymy się temu tematowi bliżej śmiało można stwierdzić, że tak!

Najzdrowsze oleje spożywcze to zdecydowanie oleje roślinne tłoczone na zimno. Nie można na nich smażyć natomiast dodawane ich do sałatek, dressingów lub spożywanie ich bez dodatków działa zbawiennie na nasz organizm.

Jednymi z najbardziej popularnych olejów spożywczych roślinnych to olej z czarnuszki, olej lniany, olej z konopi, oleje z pestek. Jednak najpopularniejszy jest olej kokosowy, który zawładnął sercami wielu konsumentów. Olej kokosowy w odróżnieniu od innych olejów roślinnych jest świetny do smażenia, ale też w pielęgnacji. Łyżeczka dziennie dobrej jakości oleju roślinnego posiada cały wachlarz właściwości. Spożywanie olejów roślinnych poprawia kondycję naszych włosów, skóry i paznokci. Oprócz tego pomaga nam utrzymać prawidłowe funkcjonowanie organizmu oraz zapewnia nam prawidłowy poziom zdrowych tłuszczów, które są niezbędnym składnikiem budowania stabilnego zdrowia. 

 

Oleje roślinne jako wartościowy produkt dla naszego zdrowa i wyglądu.

Tłuszcze są jednym z podstawowych składników odżywczych człowieka i pełnią ogromną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu oraz w zachowaniu dobrego zdrowia. Oleje roślinne charakteryzują się brakiem cholesterolu, wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz wysoką zawartością witaminy A, D, E.

Naturalne oleje roślinne mają prozdrowotne działanie na organizm człowieka. Jeśli chodzi o oleje w diecie warto postawić na te roślinne, tłoczone na zimno. Mają one dużą zawartość cennych substancji budujących m.in. naszą odporność oraz pomagających w zwalczaniu różnych innych dolegliwości. O ile olej kokosowy, rzepakowy oraz słonecznikowy nadają się głównie do smażenia to pozostałe oleje roślinne w większości stosuje się wyłącznie na zimno – do sałatek, deserów, doprawiania zup. Na przykład olej tłoczony na zimno z czarnuszki świetnie się sprawdzi przy walce z alergią oraz astmą czy przy budowaniu naszej odporności. Natomiast olej lniany doskonale chroni wątrobę oraz wspomaga prawidłowe trawienie.

Oleje spożywcze roślinne są cenione ze względu na bogactwo witamin oraz substancji, które obniżają cholesterol lub działają antynowotworowo. Oprócz tego regularne spożywanie olejów roślinnych świetnie zadba o kondycję naszej cery, włosów oraz paznokci. W efekcie nasza skóra będzie nawilżona, włosy lśniące bez rozdwojonych końcówek a paznokcie odbudowane.

Oleje spożywcze tłoczone na zimno i ich właściwości są świetnym rozwiązaniem dla zróżnicowania diety i zachowania prawidłowego zdrowia. Dieta urozmaicona w oleje roślinne chroni nas przed różnego rodzaju dolegliwościami i świetnie konserwuje organizm. Należy pamiętać, że zachowanie odpowiedniej ilości zdrowych tłuszczów w naszej diecie jest kluczowe do prawidłowego funkcjonowania. Oleje spożywcze roślinne będą też świetnym rozwiązaniem, kiedy nie możemy lub nie chcemy spożywać tłuszczów zwierzęcych m.in. tranu rybiego, który zawiera mnóstwo cennych witamin. W tym przypadku oleje roślinne będą dobrym zamiennikiem do uzupełnienia zdrowych tłuszczów nienasyconych w naszym organizmie.

Sklep Pharmashop24.pl oferuje szeroki wybór olejów spożywczych roślinnych tłoczonych na zimno takich jak m.in. oleje z pestek, olej z nasion chia, lniany czy olej z czarnuszki.  Znajdziecie też oleje kokosowe, które z powodzeniem można używać w kuchni oraz w pielęgnacji.

  

Olej kokosowy

Olej kokosowy jest uniwersalnym tłuszczem, który znalazł ogromne zainteresowanie w kuchni jak i w kosmetyce. Polecany do używania na zimno w kuchni lub też w celach kosmetycznych.

Śmiało można nim zastąpić balsam do ciała, krem do twarzy czy środek do demakijażu. Olej kokosowy ma silne działanie zmiękczające oraz nawilżające skórę. Jest również świetny to olejowania włosów. Sprawdzi się świetnie również w pielęgnacji jamy ustnej.

Pomaga m.in. w gojeniu infekcji dziąseł. Warto też zwrócić uwagę na jego działanie antygrzybiczne i przeciwzapalne.  

Natomiast w kuchni jest używany głównie do smażenia. Wiele specjalistów potwierdziło, że olej kokosowy jest jednym z najlepszych tłuszczów do stosowania w potrawach na ciepło oraz na zimno. Nie przypala się na patelni, dlatego świetnie się sprawdzi przy wysokich temperaturach.

Nie jełczeje, a także nie zmienia smaku potraw. Z powodzeniem zastępuje nie tylko masło klarowane.